Allergisch voor wol?


Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, die op zichzelf niet schadelijk te hoeven zijn. Een allergische reactie op een natuurlijk materiaal als wol komt zeer weinig voor. Hoe komt het dan toch dat het dragen van wol zorgt voor jeuk, irritatie of uitslag?

Wat is wol?

Wol is een natuurlijk materiaal dat uit de vacht van een schaap bestaat. Het is duurzaam en ademend. Bovendien is het een biologisch afbreekbaar materiaal. Het wordt vaak gebruikt voor kleding omdat het bekend staat voor zijn isolerend effect. Daardoor blijf je lekker warm als je het draagt.

Waarom prikt wol?

Wol kan prikken. Het prikken van wol wordt veroorzaakt door de schubachtige buitenlaag van de wolvezel. Deze kan mogelijks bestaan uit kleine weerhaakjes. Een geweldige eigenschap voor het vervilten van wol, niet zo fijn als je dit op de huid voelt. Deze vezels kunnen dus leiden tot jeuk. Je kan dit echter oplossen door een beetje azijn bij je wolwas te doen. Buiten hangen in de vrieskoude helpt ook. Het prikken wordt minder.

Is wol hypoallergeen?

Het mooie aan wol is, is dat het allerlei hypoallergene eigenschappen heeft. Zo produceert wol nauwelijks stofdeeltjes. Het neemt vocht op waardoor huisstofmijt weinig kans krijgt. Wel wordt wol vaak bewerkt met chemicaliën voordat het gebruikt wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat wol zelden tot nooit tot een wolallergie leidt. Maar chemische middelen zoals verf kunnen een allergische reactie teweegbrengen.

Kun je allergisch zijn voor Merinowol?

Mien maakt veel gebruik van Merinowol. Daarom gaan we hier even verder op in.

De wolvezels van Merinowol zijn superzacht. Net als bijvoorbeeld alpacawol. De kans is dan ook heel klein dat deze soorten wol irritatie of jeuk veroorzaken. Deze wolsoorten hebben een dunnere wolvezel. Bij mensen met een heel droge huid kan Merinowol zelfs als tweede huid fungeren. Er is een ‘maar’ aan deze wol. Wanneer deze bewerkt is met chemicaliën, kan dit een allergische reactie veroorzaken. Mien verkiest ecologisch geverfde wol zonder gebruik te maken van chemicaliën.

Wat is dan juist de reden van de klachten?

Lanoline.

Je kan allergisch zijn aan de lanoline die in het wol voorkomt. Dit is het wolvet dat van nature aanwezig is op de schapen waar de wol vandaan komen.

Lanoline is specifiek voor schapen, maar het is waarschijnlijk dat alle zoogdieren zo hun eigen versie van een beschermde was op hun haarlokken hebben.

Lanoline allergie is zeldzaam. Een 2001 overzicht van meer dan 24.000 mensen met een hoog risico op allergieën toonde slechts 1,7% van hen daadwerkelijk gereageerd op lanoline.

Chemicaliën.

Wol kan verschillende chemicaliën bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals parafenyleendiamine en formaldehydeharsen 1. Deze synthetische bestanddelen geven stoffen hun waterafstotende, kreuk- en krimpvrije eigenschappen. 

Wat kan je doen?

Voorgaand is te lezen dat een wolallergie dus eerder zeldzaam is. Wel zijn er manieren of je kledingstuk minder te laten kriebelen.

  • azijn gebruiken. Azijn is een natuurlijke wasverzachter en zal dus ook jou wolvezels zachter maken.
  • Leg jou kledingstuk in de vriezer of hang hem buiten in de vrieskoude. hang het kledingstuk horizontaal zodat hij niet gaat doorhangen.
  • kies voor fijne wolsoorten zoals Merino of alpaca.
  • onder jou wollen kledingstuk kan je een katoenen onderlaag dragen om direct huidcontact te vermijden.
  • was je wollen kledingstuk grondig voor gebruik, niet te warm en op een wolwasprogramma. gebruik wolwasmiddel. Wolwasmiddel – mienwol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *