Hoe onderhoud je jou wolletje?


Het is winter en dat betekent dat we steeds meer wollen kleding gaan dragen. Want hoe blijf je beter warm dan met wol? Maar weet jij hoe je wol goed onderhoudt?

Vaak wordt wol niet goed onderhouden en daarom gaat wollen kleding ook sneller kapot. Ondanks dat wol een redelijk sterke stof is, moet je met wol erg voorzichtig zijn. Ik vertel je graag hoe jij jouw wollen kleding het beste kan onderhouden!

opvouwen of ophangen?

Wollen kleding kan je het beste opvouwen. Wanneer je het ophangt, rekt je kleding uit. En dat kan niet de bedoeling zijn. Heb je echt geen ruimte in je kast om je wollen kleding te vouwen? Vouw dan het kledingstuk dubbel en hang het over het rechte stuk van je kapstok. Wanneer je wollen kleding in de kast legt, kijk dan wel of ritsen en knopen van je andere kledingstukken goed dicht zitten. Deze zouden jou wolletje anders kunnen beschadigen.

Mag je wol wassen?

Wol hoeft eigenlijk niet gewassen te worden, want wollen kleding wordt bijna nooit echt vuil. Deze bevat lanoline die de eigenschap kent vuilafstotend te zijn. Simpel een paar uur buiten hangen zou genoeg moeten zijn. Liefst in de ochtendmist of vrieskoude. Je kan je kledingstuk ook ophangen in de badkamer wanneer jij een douche neemt. De stoom zal je kleding reinigen. Als je toch beslist jou wolletje te wassen, kies dan voor een wolwasprogramma niet warmer dan 30graden. Handwas is af te raden indien dit niet voldoende gekend is door jou, je loopt het risico dat je de vezels kapot maakt. Het gebruik van een wolwasmiddel is aan te raden. Wanneer je jou wolletje laat drogen gebruik je best een zachte handdoek waartussen het geplaatst wordt. Door het neer te leggen behoudt het kledingstuk zijn vorm.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *