Wat is tencel? en waarom is het een goede keuze?


Ken jij tencel al, of kom je het hier spontaan tegen? Of zegt het je helemaal niets? geen zorgen: je bent niet de enige die het zich afvraagt en deze blog vertelt je alles wat je moet weten over deze relatief nieuwe vezel.

Tencel of ook wel Lyocell genoemd is een ‘natuurlijke kunstvezel’. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en milieuvriendelijke productieprocessen. De oorsprong van Tencel gaat terug tot de jaren 1970, toen het werd ontwikkeld als een alternatief voor traditionele vezels zoals katoen en polyester.

De grondstof voor Tencel is houtpulp, afkomstig van eucalyptus- of beukenbomen. Deze bomen worden gekweekt op speciaal daarvoor bestemde plantages, waarbij het gebruik van pesticiden en kunstmest tot een minimum wordt beperkt. Het hout dat wordt gebruikt, is afkomstig van bomen die duurzaam worden beheerd, wat betekent dat er voortdurend nieuwe bomen worden geplant om de gekapte bomen te vervangen.

Wat zijn de voordelen?

  1. Milieuvriendelijk: Tencel wordt geproduceerd met behulp van een gesloten productieproces, waarbij het oplosmiddel bijna volledig wordt gerecycled. Het gebruik van houtpulp als grondstof maakt het een hernieuwbare vezel en de productie ervan heeft een lage impact op het milieu.
  2. Zachtheid en comfort: Tencel heeft een zijdezachte textuur en voelt prettig aan op de huid. Het heeft ook een goede vochtabsorptie, waardoor het ademend is en helpt om vocht van het lichaam weg te voeren.
  3. Sterkte en duurzaamheid: Tencel vezels zijn sterk en duurzaam, wat betekent dat kledingstukken gemaakt van Tencel lang meegaan.

Dan zijn er vast ook nadelen…

Tencel is duurder dan veel andere natuurlijke vezels zoals katoen of wol. Tevens kent tencel een grote gevoeligheid voor kreuken om rimpelen, vooral bij langdurig dragen. Tencel is gevoelig voor schade door hoge temperaturen en agressieve reinigingsmiddelen. De levensduur van het product zal afnemen.

Waarom gebruikt Mien soms Tencel?

Sommige kledingstukken dienen nu eenmaal gewassen te worden, denk maar aan een trui van jou kleine snuiter. Tencel is op een duurzame manier bekomen en daarom kiest Mien voor deze vezel wanneer er niet voor wol gekozen wordt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *